logo 
Slovenija English German

 

Značilnosti peletov

 

Peleti so oplemeniteno gorivo iz biomase, ki jo stisnemo pod visokim tlakom. Viri oplemenitene biomase so v večini primerov stranski produkti žagarske in lesne industrije. Najbolj pogost material za izdelavo peletov so žagovina in različni lesni odpadki, ki nastanejo pri samem razrezu lesa v lesnopredelovalnih podjetjih.

 

 

peletiPelete lahko definiramo kot lesene paličice s premerom 6, 8, 10 in 12 mm. Imajo zelo majhno vsebnost vlage 6 -10 % in majhno prostorninsko količino pepela (~0,5 %). Zaradi teh značilnosti in visoke vsebnosti energije so peleti odlično gorivo. Njihova kurilna vrednost je 4,9 kWh/kg. To pomeni, da je 2 kg peletov odgovarjata kurilni vrednosti 1 l kurilnega olja. Če upoštevamo, da 1 kubični meter peletov odgovarja 650 kg peletov, to pomeni, da 3 kubični metri pelet odgovarjajo kurilni vrednosti 1 kubičnega metra kurilnega olja.

 

Trenutno znaša cena kurilnega olja 0,75 € na liter, torej bi dali za 1 m3 olja 750 €. Tona peletov stane okoli 200 € in za 2 toni, kar odgovarja 1 kubičnemu metru kurilnega olja, bi potemtakem plačali le 500 €, kar je 33% manj! Poleg tega je potrebno upoštevati, da je cena in dostopnost kurilnega olja in plina odvisna od političnih odnosov v tujini in od te situacije je odvisna tako zanesljivost dobave kot končna cena. Za razliko nafte, je preskrba s peleti za pokrita z domačo proizvodnjo (EU). Tako nam naravno obnovljiv les zagotavlja ogrevanje s peleti od, ki je zanesljivejše, okolju bolj prijazno in 30-40% ceneje kot z kurilnim oljem.

 

Lesni peleti so obnovljivi vir energije (in s tem okolju prijazen energent), saj izgorevajo CO2 nevtralno. To pomeni, da se v zrak sprosti samo toliko CO2 ,kolikor se ga je vezalo pri naravnem procesu-fotosintezi iz zraka.  

 

 

Kontakt