logo 
Slovenija English German

Vžigni Sistem


Običajno se zgorevanje peletov v zgorevalni komori prične z dovajanjem določene vrste energije, ki povzroči segrevanje peletov in tvorbo lesnih plinov. Temu sledi prisilno dovajanje zraka, s katerim se dosega popolno zgorevanje – oksidacijo – dimnih plinov, kar sprošča potrebno toploto.

Za začetek delovanja tako gorilnik potrebuje vžigni sistem, ki poskrbi za vžig peletov. V večini gorilnikov, ki so na voljo na trgu,je ta problem rešen z uporabo električnih uporovnih grelnikov, ki so nameščeni izven zgorevalne komore. Slabost električnega uporovnega grelnika je v zelo visoki porabi električne energije, ki je posledica velike električne moči, ki jo uporovni grelnik potrebuje za delovanje in dolgotrajnega postopka preden pride do dejanskega vžiga peletov.


vžigni sistemGorilnik na peletno biomaso Fenix™ je opremljen z direktnim vžigom, katerega srce predstavlja kontaktni uplinjevalnik peletov, ki omogoča hiter, enostaven in zelo učinkovit vžig peletov v zgorevalni komori.  

Kontaktni uplinjevalnik peletov je v osnovi nizkonapetnostni električni grelni element, ki je nameščen neposredno v gorilno komoro in je s tem v neposrednem kontaktu s peleti, kar zagotavlja hiter in zanesljiv vžig v manj kot 30 sekundah (s pomočjo vpihovanja zraka v gorilno komoro s pomočjo elektronsko krmiljenega ventilatorja manjše moči).


Fenix™ je edini gorilnik na trgu, ki se ponuja tak sistem vžiga. Ta patentirani sistem smo razvili sami v sodelovanju s podjetjem Hidria AET iz Tolmina, ki nam tudi ekskluzivno dobavlja kontaktne uplinjevalnike pelet.

 

 

 

Kontakt