logo 
Slovenija English German

 

Gorilna komora

 

Ko pride do vžiga peletov sledi proces gorenja peletov (oziroma lesnih plinov) v gorilni komori. Proces gorenja v komori je odvisen od količine zraka (kisika), katerega uspemo dovajati v komoro. Vnos zraka v gorilno komoro dosežemo z ustreznim ventilatorjem ter s sistemom odprtin, preko katerih vstopa zrak v komoro.


prerez gorilcaPri gorilniku Fenix™ je gorilna komora konusno oblikovana in omogoča, da se predgreti vstopni zrak turbulentno premeša in prek perforirane podpihovalne plošče prihaja v stik z delom vstopnega zraka, ki omogoča gorenje uplinjenih peletov. To omogoča zelo učinkovito (praktično popolno) zgorevanje lesnih plinov.
Med zgorevanjem peletov v gorilni komori se sprošča toplota. Večina toplote se prek plamena prenese na (vodni) grelni medij, del toplote pa segreva notranjo steno gorilne komore. Le-to je zato potrebno primerno izolirati od okolice, da ne pride do nesreč in/ali poškodb, priporočljivo pa je tudi, da se zagotovi hlajenje, saj tako podaljšujemo življenjsko dobo gorilnika.


Pri gorilniku Fenix™ je gorilna komora zračno hlajena s pomočjo vpihanega zraka, kot rezultat inovativne zasnove gorilne komore. S takim hlajenjem zagotavljamo, da temperatura na zunanji strani komore ne preseže 60 °C.

 

Več o samem delovanju gorilne komore si lahko preberete tukaj.

 


Kontakt